woensdag 23 maart 2011

Elizabeth Taylor overleden

Actrice Elizabeth Taylor is vandaag op 79-jarige leeftijd overleden. Zij kampte al vele jaren met gezondheidsproblemen.

Elizabeth Rosemond Taylor werd op 27 februari 1932 in Engeland geboren als kind van Amerikaanse ouders die naar Londen waren verhuisd. De groeiende angst voor een wereldoorlog deed haar ouders besluiten terug te verhuizen naar de VS. In haar nieuwe woonplaats Los Angeles vielen haar donkere schoonheid en doordringend blauwe ogen al snel op.

Ze werd een succesvol kindsterretje met films als 'Lassie Come Home' (1943) en 'National Velvet' (1944), over een meisje dat haar paard traint voor een belangrijke wedstrijd. Later slaagde ze erin de overgang naar serieuzere rollen te maken met films als 'A Place in the Sun' en 'Giant', met de rijzende ster James Dean.
Vanaf 1957 werd ze in vier opeenvolgende jaren genomineerd voor een Oscar, onder meer voor 'Cat on a Hot Tin Roof' en 'Butterfield 8', waar ze haar eerste Academy Award voor won.
In 1963 kon ze als eerste actrice ooit het astronomisch hoge bedrag van een miljoen dollar vragen voor 'Cleopatra'. Het kostuumdrama won vier Oscars en was de bestbezochte film van het jaar, maar werd studio 20th Century Fox bijna fataal vanwege het hoge prijskaartje van 44 miljoen dollar.


Behalve een goedgevuld bankboekje hield Taylor nog iets over aan deze film: haar vijfde echtgenoot. Hoewel ze nog getrouwd was met echtgenoot nummer vier, acteur Eddie Fisher (vader van Carrie Fisher, bekend als Prinses Leia uit Star Wars), viel ze voor Richard Burton, die haar geliefde Marcus Antonius speelde. Haar relatie met hem was legendarisch. Vóór Tom en Nicole, vóór Brad en Angelina, waren zij het ultieme showbizzpaar. Samen speelden ze in tien films, waaronder ook 'Who's Afraid of Virginia Woolf'. Taylor kreeg hiervoor haar tweede Oscar.
Langzaam kwam haar huwelijk onder druk te staan, tot het paar scheidde in 1974. Hoewel ze het een jaar later nog eens probeerden, werd ook dat huwelijk na tien maanden ontbonden. Taylor zou nog twee keer trouwen, onder meer met senator John Warner, maar geen van die huwelijken hield zo lang stand als dat met Burton.

Taylors carrière duurde nog drie decennia, maar zou nooit meer de hoogtepunten van de jaren zestig halen. Haar laatste rol in een bioscoopfilm was die van de schoonmoeder van Fred Flintstone in 1994.
Ook zonder kaskrakers bleef Taylor in de spotlight. Ze zette zich in voor de strijd tegen aids nadat haar tegenspeler Rock Hudson aan de ziekte overleed. Ook verdedigde ze vol overtuiging haar vriend Michael Jackson toen die werd beschuldigd van kindermisbruik.
Door haar slechte gezondheid verscheen ze sinds begin deze eeuw steeds minder vaak in het openbaar en waren er al jaren geruchten dat ze stervende was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten