dinsdag 23 oktober 2012

Geocachen

Geocachen, ik heb het er al eerder over gehad. Heel simpel gezegd is het een soort van schatzoeken.

Via Geocaching.com kun je caches bij jou in de buurt vinden. Je krijgt coördinaten door (of je moet een puzzel oplossen om achter de coördinaten te komen) en met behulp van een GPS ga je dan op zoek naar “de schat”. Als je die gevonden hebt, schrijf je je naam in het logboekje dat je daarin aantreft en vervolgens vermeld je je vondst op de site.

Bij het zoeken en loggen van de cache moet je wel voorzichtig zijn, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat “dreuzels” zien dat er ergens iets verstopt is, met de kans dat zij de cache uiteindelijk weghalen of vernielen. “Dreuzels” zijn mensen die niet aan geocachen doen. Het komt uit Harry Potter waar mensen die niet kunnen toveren zo genoemd worden.

Wat is er nou zo leuk aan geocachen?
1)      Je bent lekker in de buitenlucht, je hebt een doel en je bent in beweging.
2)     Je vindt caches op plekken waar je normaal gesproken nooit zou komen zoals bijvoorbeeld in een nisje onder een bruggetje waar je alleen bij kon komen door over een heel smal plankje te lopen of een cache waar je alleen bij kon komen met behulp van een trekpontje.
(Ik ben helaas ook regelmatig caches tegengekomen die ronduit vies waren omdat ze bijvoorbeeld ergens lagen waar honden worden uitgelaten en waar je dus op moest letten waar je liep).

3)      Je vindt soms kunstig in elkaar gezette caches. Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens een cache aangetroffen die je pas kon loggen nadat je water in een koker had gegoten zodat de cachecontainer boven kwam drijven.
4)      Het is een goedkope hobby, want behalve de eventuele reiskosten (die je zo duur kunt maken als je zelf wilt) én de GPS (maar dit is een éénmalige aanschaf en voor bijvoorbeeld de iPhone heb je een héle goede app voor nog geen tientje), kost het je niks.

Naast geocaches, zijn er ook travelbugs (TB's) en geocoins. Dit zijn kleine voorwerpen met een nummer, die je in een geocache kunt aantreffen en die je meeneemt naar een andere geocache om daar voor een volgende vinder achter te laten. Dit log je ook weer op bovengenoemde site. Je kunt een TB ook laten liggen en dan alleen als “ontdekt” loggen. Ook zijn er TB’s die men bij zich draagt (bijvoorbeeld aan een ketting of de rugzak) of stickers die je op je auto kunt plakken. Deze soorten TB’s kan men alleen maar ontdekken.

Zelf heb ik ook een aantal TB’s die men kan ontdekken, maar óók eentje (eigenlijk twee) die ik op weg heb gestuurd. Ik heb deze als eerste in mijn eigen geocache (die inmiddels niet meer bestaat) gedaan, van waaruit hij is meegenomen. Het zijn TB’s van mijn katten Duimpje en Mowgli:


Duimpje en Mowgli zijn inmiddels al in Italië en Zwitserland geweest en momenteel reizen zij rond in Finland. Je krijgt nl. een melding als iemand je TB logt, dus je kunt ze volgen.

Ze zijn ook een tijdje “kwijt” geweest. Ik kreeg een melding van iemand, dat hij de TB’s niet in de cache had aangetroffen waar ze volgens de inventaris lijst zouden moeten zijn. Vervolgens heb ik iedereen (het waren er gelukkig niet zo heel veel) die de cache had gevonden nádat de TB’s hierin waren gedropt een mailtje gestuurd met de vraag of ze zich konden herinneren deze TB’s te hebben gezien óf dat ze misschien de TB’s hadden meegenomen en nog geen tijd hadden gehad om deze te loggen (niet iedereen heeft op vakantie de beschikking over internet) óf dat ze misschien waren vergeten om ze te loggen.

Uiteindelijk bleek dat iemand die nog niet zo lang bezig was met geocachen ze had meegenomen, maar dat deze persoon niet wist wat precies de bedoeling was met betrekking tot het loggen. Nadat ik een uitleg had gegeven (met een verwijzing naar de site waar ook een uitleg staat), hebben zij ze alsnog gelogd en is alles dus toch nog goedgekomen.

Ik ben benieuwd waar Duimpje en Mowgli nog meer naartoe zullen reizen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten