donderdag 24 november 2016

Vogel en Kerst PL

Voor een swap op de Nederlandse PL Facebook groep heb ik een dubbelzijdige, goodie-loze vogel PL gemaakt. Ik vind dat er vaak té veel aandacht aan de goodies wordt geschonken (meer, groter, mooier, beter) en te weinig aan de PL zelf. Helaas ben ik er zelf niet zo tevreden over deze PL, ik vind hem een beetje saai, ik had voor de voorkant toch andere kleuren moeten uitkiezen.

De voorkant van de PL heb ik gemaakt van plaatjes van knipvellen en uit kaartenboeken in een soort vintage stijl. Ik heb het versierd met een houten uiltjes sticker (Xenos), een bedeltje (hobbybeurs), een veertje (middelste vakje, kun je bij hobbywinkels kopen) en bijkleurende plakparels.


De achterkant heb ik gemaakt van plaatjes die ik op Pinterest heb gevonden en deze kant is wat moderner en kleuriger:

Ook hier weer een houten uiltjes sticker, een uiltjes knoop (als goodie bij een PL ontvangen), een houten kader met een vogeltje (Action) en een metalen parkietje, dat eigenlijk een speldje was (bij een PL ontvangen) en waar ik het speldje vanaf heb afgehaald. De andere vogeltjes (kaketoe, meesjes, meeuw en kardinaalsvogel) heb ik allemaal zelf gemaakt met de Stampin' Up Bird Builder Punch. De voorbeeldjes voor deze vogeltjes heb ik van Pinterest afgehaald, zie mijn bord (klik).

Toen ik hem verstuurd had, bedacht ik me dat ik de rand van de PL helemaal niet heb versierd, jammer!

Verder heb ik al een kerst PL gemaakt ook al had ik op dat moment nog niemand om hem mee te ruilen.
Ik had een poosje geleden met iemand een PL geruild en zij had toen gevraagd of ik nóg een keer wilde ruilen, en dat had ik toen afgewezen. Ik heb me echter bedacht en gevraagd of ze alsnog wilde ruilen en daarmee ging zij akkoord.

Dit is hem geworden: 

De bovenste 3 vakjes heb ik versierd met dennetakjes die van mijn kunstkerstboom zijn afgevallen (wie wat bewaart heeft wat) een bedel van hulsttakjes (ooit gekregen bij een PL en nu met rode en groene acrylverf opgepimpt want hij was helemaal zilverkleurig) en 2 splitpennen met een kerstafbeelding (Action?).
De middelste 3 vakjes zijn versierd met knoopjes in de vorm van bloemetjes, een plastic hulsttakje en besjes en een strikje.
De onderste 3 vakjes zijn een doorlopend plaatje, wat ik verder heb versierd met wat kleinere plaatjes en knoopjes in de vorm van kerstboompjes en sterretjes.
In de rand van de PL heb ik een groen lintje en een rood-wit gestreept koordje geweven en dat heb ik vastgezet met 3 kleine splitpennen, die ik ooit eens voor de kerst cadeau heb gekregen.

donderdag 17 november 2016

3 Geborduurde kerstkaarten

Op een handwerkbeurs heb ik een paar jaar geleden drie borduurpakketjes gekocht, die ik achteraf eigenlijk niet zo leuk meer vond. Ik heb véél leukere patroontjes en  er zat een hele akelige stof bij de pakketjes (een hele stugge ongelijkmatige stof), die ik dan ook meteen heb weggegooid.
Ik heb ze nu geborduurd op stramien dat ik vaker gebruik en dat mooi gelijkmatig en lekker zacht is. 
Daarnaast vind ik borduren met metallic draad (dat bij twee van deze patroontjes zat) een ramp. Het garen is ruw en trekt dus niet fijn door de stof heen en het raakt ook heel snel in de knoop. Bovendien vind ik het effect niet geweldig dus ik zie de toegevoegde waarde niet zo. Gelukkig waren het maar kleine stukjes die met dit garen geborduurd moesten worden.

Ik heb de patroontjes heel snel af gekregen, omdat ze lekker klein zijn met weinig kleurwisselingen, waardoor ze makkelijk te borduren zijn.
Bij het rendier heb ik echte belletjes op het borduurwerk genaaid..

Ik heb er 3 simpele kerstkaarten van gemaakt en ik vind ze uiteindelijk gelukkig toch wel héél erg leuk geworden!





Reden dat ik heb besloten om de patroontjes tóch te borduren, is dat ik zóveel borduurpakketjes heb liggen, dat ik de la waarin ik de pakketjes bewaar eindelijk eens een flink stuk leeg wil krijgen. Dus voorlopig géén patroontjes meer borduren die ik op internet heb gevonden, maar éérst zoveel mogelijk patroontjes uit eigen voorraad wegwerken!

Het papier waar de kaarten van zijn gemaakt, is groen, blauw en rood en daarin zit een soort zilverachtig/wit patroon, dat je het beste ziet als het licht er van een bepaalde hoek op valt. Daarom lijkt het op de foto's alsof dit patroon maar aan één kant van de kaart zit, maar dat komt dus door de lichtinval.


donderdag 10 november 2016

Herfst + kabouter PL

Ik ben heel goed in het maken van “goede voornemens” maar ik ben heel slecht in het uitvoeren daarvan ;)
Ik had me nl. voorgenomen om géén pocket letters meer te ruilen vanwege een aantal minder leuke ervaringen, maar ik vind het gewoon té leuk om ze te maken, dus ik ga er gewoon lekker mee door. Ik ben alleen wat selectiever in de personen waar ik mee ga ruilen.

Zo heb ik nu voor het tikkertje van de Nederlandse Facebook Pocket Letter Groep (klik) 2 PL’s gemaakt.

Om te beginnen een herfst PL met leuke plaatjes van mijn Pinterest Halloween/Herfst Bord (klik). Ik heb e.e.a. versierd met kleine herfstblaadjes die ik ooit bij Xenos heb gekocht en herfstblaadjes die ik ooit als goodie bij een PL heb ontvangen. Het bedeltje van de eikeltjes in de tweede pocket en de blaadjes in de laatste pocket heb ik ooit op een hobby- of handwerkbeurs gekocht. 


Bij de kabouter PL heb ik plaatjes van mijn Pinterest bord Gnomes, trolls and goblins (klik) gebruikt en ook hier heb ik wat van de herfstblaadjes en bedeltjes gebruikt om alles te versieren. Omdat ik de plaatjes op zich leuk genoeg vind, heb ik hier niet teveel versierselen gebruikt. Ik weet niet meer waar ik de knopen aan de rand vandaan heb, ik heb deze al een tijdje.


Ik vind ze zelf érg leuk geworden, mede doordat ik de kleuren zo mooi vind, ze passen perfect bij dit jaargetijde!


Schuurtje/tuinhuisje 1:12 deel 3: tegelvloer + accessoires

Afgelopen keer hebben we met onze poppenhuis knutselgroep een tegelvloertje voor in het schuurtje gemaakt. Dit hebben we gedaan met Das klei die we op een mal (een tegel met aan 3 kanten een heel smal latje) heel dun hebben uitgerold. Vervolgens heb ik er tegeltjes van gesneden, die dan nog in de juiste kleur geverfd zouden moeten worden.
Ik was echter helemaal niet tevreden over het resultaat en wilde ze dus niet in mijn schuurtje hebben.

Zo op de foto hier lijkt het nog wel wat, maar ze waren natuurlijk allemaal ongelijk dus als ik het hele vloertje had liggen lag het er gewoon niet mooi in.

Ik herinnerde mij ooit een keer een tip gelezen te hebben hoe je tegels van een stuk karton kunt maken en die manier heb ik nu toegepast:
Van een stuk papier heb ik eerst een mal gevouwen die precies op de vloer van het schuurtje paste en deze heb ik overgenomen op een stevig stuk karton van zo’n 2 mm dik. Hierop heb ik de tegels afgetekend.
Met een heel scherp mesje heb ik vervolgens het karton voor de helft (dus ongeveer 1 mm diep) ingesneden: een snee een klein stukje boven de lijntjes en een snee een stukje onder de lijntjes, zodat je een smal randje van ongeveer 1 mm breed krijgt.

Daarna heb ik het stuk karton ingesmeerd met een dun laagje gesso en dit heb ik met een tissue gedept, zodat het een beetje structuur kreeg. Toen dit droog was heb ik dat herhaald. Vervolgens heb ik het in de kleur geverfd die ik wilde hebben, eerst een laagje donkerbruin en daar overheen een laag terracotta rood. Dit heb ik ook met een tissue een beetje gedept. 
Toen de verf droog was, heb ik heel voorzichtig met behulp van een prikpen het smalle randje tussen de tegels uitgehaald en dit randje heb ik nog iets dieper gemaakt door nógmaals met een mesje langs de randjes te snijden en de “voeg” een beetje uit te krabben. Hierdoor werd de verf op sommige plekken beschadigd, waardoor de witte gesso er onder vandaan kwam.

Met een cocktailprikker heb ik op alle beschadigingen + op alle randjes donkerbruine verf aangebracht en deze direct met een tissue weggedept, zodat het er niet te dik op kwam te zitten. De bruine verf lijkt op aarde, het was dan ook helemaal niet erg dat er ook verf in de voegen terecht kwam, het maakt het allemaal juist veel echter!
Het was heel veel werk, maar het was erg leuk om te doen en ik ben heel erg blij met het resultaat. 


Ik had meteen toen wij de deur hadden gemaakt al een handvat erop gemaakt, maar die lag er al heel snel af, dus toen heb ik een nieuw deurknop gemaakt met een "sleutelgat" eronder:


Sorry voor de wat onscherpe foto. Het sleutelgat heb ik gemaakt door 2 boorgaatjes onder elkaar te maken, de ene iets kleiner dan de ander. De deurknop is een splitpen, waarvan de pen door het plaatje hout is gestoken en daarna afgeknipt.

Verder heb ik nog wat kleine accessoires aan het schuurtje toegevoegd:
Ik heb een  zak tuinaarde gemaakt door een plaatje op het gewenste formaat via Word uit te printen, het met breed plakband te beplakken en te vullen met zand zodat het een beetje volume en gewicht krijgt.
De printjes voor het spuitbusje en de  doos met “Plant Food” komen hier (klik) vandaan (flink eind naar beneden scrollen).
Ook heb ik van ijslollie stokjes en luciferhoutjes nog 2 houten kratjes gemaakt.


Het mandje had ik een tijdje geleden al gemaakt. Hij is niet helemaal gelukt want hij is een beetje scheef en ik wist ook niet goed hoe ik het moest afwerken, dus ik heb de afgeknipte uiteinden in een vrolijk kleurtje geverfd zodat ze op pompons lijken. Voor een eerste poging tot wickeren vind ik het echter niet slecht, en voor in een schuurtje is het goed genoeg!

Verder had ik wat tuingereedschap en een tuinslang besteld via Marktplaats, maar ook tuingereedschap gaan we nog met de groep maken. Voor de volgende keer staat eerst Fimo klei op het programma, waarvan we groenten e.d. gaan maken. Ik ben benieuwd!