maandag 23 juli 2012

Fossiele haaientanden

In de week van 15 tot en met 20 juli zijn JP en ik op vakantie geweest naar Zeeland. We zaten in het Golden Tulip Hotel in Vlissingen, vlak bij het strand.
Behalve maandag, hebben we de hele week eigenlijk prima weer gehad. Het heeft af en toe geregend, maar dat was meestal 's avonds pas. Het was wel vaak bewolkt, maar het was beslist niet koud.

We zijn voornamelijk wezen geocachen. We hebben er deze vakantie totaal 74 gevonden en 2 helaas niet. Daarmee komt voor mij de teller nu op 404 gevonden geocaches!
We zijn zondagochtend rond een uur of 10 vertrokken vanuit Lelystad en rond een uur of half 4 kwamen we aan bij het hotel. Onderweg hebben we zo'n 16 caches gevonden!

De leukste cache was voor mij "Fossiele Haaientanden" (GC2CJZ2). Hierbij moest je een foto bij je logje plaatsen van de fossiele haaientand(en) die je bij Cadzand had gevonden.

Al jaren wilde ik ooit eens naar Cadzand voor het zoeken van haaientanden. Deze zijn hier gewoon langs het strand te vinden. Ze zijn de vorige eeuw vrijgekomen door het verschuiven van aardlagen en door de februari storm in 1953. Miljoenen jaren gelegen lag Cadzand veel zuidelijker dan nu en in de zee zwommen haaien, roggen, walvissen, dolfijnen en allerlei soorten vissen. Als deze doodgingen zonken hun resten naar de bodem en fossilliseerden daar. Ook door het opspuiten van zand uit de zee en de Westerschelde om de duinen te versterken en het strand te verhogen, zijn er veel haaientanden en andere fossielen op het strand terecht gekomen.

Jammer genoeg was de maandag dat we deze cache gingen doen nou nét de enige dag in onze hele vakantie dat het prut weer was. Het heeft bijna de hele dag geregend en er stond een stevige wind. Onderweg naar Cadzand hebben we nog wat geocaches gezocht. Toen we op het strand aankwamen was het nog enigszins droog, maar het begon steeds harder te regenen. Eigenlijk had ik al vrij snel een haaientand gevonden! En ook nog een afgebroken puntje:


Nadat ik deze had gevonden, begon het steeds harder te regenen en JP kreeg het koud en hij had ook geen zin meer. Daarom zijn we na ongeveer een uurtje alweer terug naar de auto gegaan.
Dit is mijn totale "buit" aan fossielen:Ik weet niet van alles wat het is, maar daar hoop ik nog wel eens achter te komen. Als kind was ik al dol op fossielen en paleontologie maar ik heb daar eigenlijk nooit wat mee gedaan. Misschien moet ik dat toch maar weer eens gaan oppakken, want het is toch wel erg leuk!

Verder heb ik behoorlijk wat "zeeboontjes" gevonden. Dat zijn de skeletjes (geen fossielen!) van hele kleine (ongeveer 1 cm) platte zeeëgeltjes:


Ik wil zeer zeker nog een keer terug naar Cadzand om op mijn gemak het strand af te struinen in de hoop nog veel meer fossielen te vinden!

1 opmerking:

  1. Hoi, hoi,
    Bij het Zwin, een natuurreservaat buiten Cadzand en dan vooral bij eb heb je nog meer resultaat voor het vinden van haaientanden, er is ook een museum daar. |leuk om een keertje aan te doen.

    adeline

    BeantwoordenVerwijderen