donderdag 10 november 2016

Schuurtje/tuinhuisje 1:12 deel 3: tegelvloer + accessoires

Afgelopen keer hebben we met onze poppenhuis knutselgroep een tegelvloertje voor in het schuurtje gemaakt. Dit hebben we gedaan met Das klei die we op een mal (een tegel met aan 3 kanten een heel smal latje) heel dun hebben uitgerold. Vervolgens heb ik er tegeltjes van gesneden, die dan nog in de juiste kleur geverfd zouden moeten worden.
Ik was echter helemaal niet tevreden over het resultaat en wilde ze dus niet in mijn schuurtje hebben.

Zo op de foto hier lijkt het nog wel wat, maar ze waren natuurlijk allemaal ongelijk dus als ik het hele vloertje had liggen lag het er gewoon niet mooi in.

Ik herinnerde mij ooit een keer een tip gelezen te hebben hoe je tegels van een stuk karton kunt maken en die manier heb ik nu toegepast:
Van een stuk papier heb ik eerst een mal gevouwen die precies op de vloer van het schuurtje paste en deze heb ik overgenomen op een stevig stuk karton van zo’n 2 mm dik. Hierop heb ik de tegels afgetekend.
Met een heel scherp mesje heb ik vervolgens het karton voor de helft (dus ongeveer 1 mm diep) ingesneden: een snee een klein stukje boven de lijntjes en een snee een stukje onder de lijntjes, zodat je een smal randje van ongeveer 1 mm breed krijgt.

Daarna heb ik het stuk karton ingesmeerd met een dun laagje gesso en dit heb ik met een tissue gedept, zodat het een beetje structuur kreeg. Toen dit droog was heb ik dat herhaald. Vervolgens heb ik het in de kleur geverfd die ik wilde hebben, eerst een laagje donkerbruin en daar overheen een laag terracotta rood. Dit heb ik ook met een tissue een beetje gedept. 
Toen de verf droog was, heb ik heel voorzichtig met behulp van een prikpen het smalle randje tussen de tegels uitgehaald en dit randje heb ik nog iets dieper gemaakt door n├│gmaals met een mesje langs de randjes te snijden en de “voeg” een beetje uit te krabben. Hierdoor werd de verf op sommige plekken beschadigd, waardoor de witte gesso er onder vandaan kwam.

Met een cocktailprikker heb ik op alle beschadigingen + op alle randjes donkerbruine verf aangebracht en deze direct met een tissue weggedept, zodat het er niet te dik op kwam te zitten. De bruine verf lijkt op aarde, het was dan ook helemaal niet erg dat er ook verf in de voegen terecht kwam, het maakt het allemaal juist veel echter!
Het was heel veel werk, maar het was erg leuk om te doen en ik ben heel erg blij met het resultaat. 


Ik had meteen toen wij de deur hadden gemaakt al een handvat erop gemaakt, maar die lag er al heel snel af, dus toen heb ik een nieuw deurknop gemaakt met een "sleutelgat" eronder:


Sorry voor de wat onscherpe foto. Het sleutelgat heb ik gemaakt door 2 boorgaatjes onder elkaar te maken, de ene iets kleiner dan de ander. De deurknop is een splitpen, waarvan de pen door het plaatje hout is gestoken en daarna afgeknipt.

Verder heb ik nog wat kleine accessoires aan het schuurtje toegevoegd:
Ik heb een  zak tuinaarde gemaakt door een plaatje op het gewenste formaat via Word uit te printen, het met breed plakband te beplakken en te vullen met zand zodat het een beetje volume en gewicht krijgt.
De printjes voor het spuitbusje en de  doos met “Plant Food” komen hier (klik) vandaan (flink eind naar beneden scrollen).
Ook heb ik van ijslollie stokjes en luciferhoutjes nog 2 houten kratjes gemaakt.


Het mandje had ik een tijdje geleden al gemaakt. Hij is niet helemaal gelukt want hij is een beetje scheef en ik wist ook niet goed hoe ik het moest afwerken, dus ik heb de afgeknipte uiteinden in een vrolijk kleurtje geverfd zodat ze op pompons lijken. Voor een eerste poging tot wickeren vind ik het echter niet slecht, en voor in een schuurtje is het goed genoeg!

Verder had ik wat tuingereedschap en een tuinslang besteld via Marktplaats, maar ook tuingereedschap gaan we nog met de groep maken. Voor de volgende keer staat eerst Fimo klei op het programma, waarvan we groenten e.d. gaan maken. Ik ben benieuwd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten