zondag 25 augustus 2024

Zentangle Project Pack 24 Day 01

Ieder jaar geeft Zentangle een aantal Project Packs uit. Elk project pack heeft een bepaald thema en daarvoor kun je een pakket aanschaffen. Hierin zitten alle benodigdheden voor de betreffende YouTube lessen die je kunt volgen zoals de pennen, potloden, doezelaar en eventueel speciale gelly rolls, potloden en tiles die je nodig kunt hebben. Elk Project Pack heeft een bepaald thema. Dit jaar was dat Crescent Moon. Ik heb zelf het pakket niet aangeschaft, maar ik heb de eerste les in mijn journal gemaakt.

Bij het pakket zit o.a. een speciaal klein boekje om in te tekenen met in de kaft een uitsnede van een halve maan en op de bladzijden staan verschillende afbeeldingen van manen waar in de vervolglessen mee gewerkt wordt. Dit boekje heb ik zelf dus niet, dus ik heb zelf in mijn journal voor deze eerste les de vorm van een maan uitgesneden.

Ik had toevallig dezelfde kleur blauw potlood als dat er in de les werd gebruikt. Deze zat bij een eerder Project Pack dat ik had aangeschaft.

Dit is hem geworden:
En zo ziet hij er uit als je door de uitsnede kijkt:
Mocht je interesse hebben dan kun je hier deze les zelf bekijken:



zaterdag 24 augustus 2024

“Rose Detective Agency” miniatuur Book Nook

Ik heb mijn eerste Book Nook klaar, nl. Rose Detective Agency.
Het was wel even heel iets anders dan de andere kamertjes die ik heb gemaakt:
- Om te beginnen is alles eigenlijk kant en klaar. Je hoeft zelf geen plankjes e.d. aan elkaar te lijmen tot een kastje, alles kun je namelijk in elkaar klikken. Alleen op een paar plekken heb je nog maar lijm nodig.
- Verder hoef je geen plaatjes uit te knippen en zelfs niet uit een vel te drukken, nee: het zijn allemaal stickers.
- De vloeren, muren etc. hoef je niet te beplakken want het zit allemaal al op het hout geprint in een glimmende kwaliteit, ik denk dat het een heel dun laagje plastic is.
- Ook zijn de accessoires (kandelaar, paraplu etc) niet 3D, maar is het allemaal op een stukje hout geprint en ziet het er dus vrij plat uit. Sommige dingen zoals de globe, de koffer en de typemachine bouw je op door platte plankjes op elkaar te lijmen. Alleen het theekopje op het tafeltje bij de stoel is 3D.
- Het was bij dit pakket dan ook ook eigenlijk niet mogelijk om het te "personaliseren" door dingen anders te doen en aan te passen.
Zoals gezegd was alles op hout geprint dat je uit kon drukken uit de plankjes waar het in zat. Toen ik het pakket uitpakte, rook het heerlijk: echt een houtlucht. Iedere keer als ik daarna mijn hobby kamer weer op kwam, rook het nog steeds lekker naar dat hout.

Het nadeel van dat je alles in elkaar moest klikken is, dat sommige stukjes hout heel dun en/of klein zijn en je moet ze soms echt met kracht op hun plek drukken. Daardoor breekt of knakt het wel snel. Bij sommige stukjes heb ik dus het gaatje waar een palletje in moest met een hele dunne vijl iets groter gemaakt, zodat het beter paste en je niet zoveel kracht hoefde te zetten. Ook heb ik op een hele enkele plek het palletje afgesneden en het gewoon vastgelijmd. Voordeel is wel, dat er van sommige stukjes een reserve stukje in het plankje zit die je dus kunt gebruiken mocht je iets breken. Helaas brak ik ook een paar stukjes af waarvan geen reserve stukje aanwezig was 🤦🏻‍♀️. Maar ook die heb ik gewoon gelijmd.

Wat ik vaak onlogisch vind (maar dat is bij de andere soort bouwpakketten ook het geval) is dat dingen die bij elkaar horen vaak niet op hetzelfde plankje of in hetzelfde zakje zitten. Zo moet je bv. een kast samenstellen met stukjes uit plankje (of zakje) A + B. Handiger zou zijn als het allemaal bij elkaar op plankje (of in zakje) A zat. Bij plankjes kan ik me dit nog voorstellen, daar willen ze natuurlijk zoveel mogelijk op één plankje kwijt en vullen ze het dus soms aan met onderdelen die ergens nét tussen passen. Maar bij zakjes is dat helemaal niet nodig.

Het boekje met bouwbeschrijving dat er bij zat was heel erg duidelijk. Je moet hier echter wel de stappen in de juiste volgorde aanhouden in tegenstelling tot de voorgaande pakketjes die ik heb gemaakt, waar je af kunt wijken (wat ik overigens niet vaak doe).

Hij heeft een leuke feature, er zit nl. een geheime deur in:
Verder kan de voordeur open en dicht. Het wieltje hiervoor zit echter wel op een onhandige plek, nl. onderop.
In het laatje onder de typemachine, dat open en dicht kan, ligt een pistool:
Het licht gaat aan met een touch sensor:
Het resultaat is prachtig, daar kan ik niks over zeggen, maar toch heb ik een minder bevredigend gevoel aan dit pakket overgehouden. Ik heb toch het idee dat het minder handwerk en dus minder "eigen" is. Het voelt veel minder zelfgemaakt aan.

Ik heb nu nog 4 Book Nooks liggen. Ik wist nl. niet dat die op deze manier in elkaar gezet worden en ik vond ze er zo vreselijk leuk uitzien. Ik wil even afwachten hoe die bevallen en als ik daar hetzelfde onbevredigende gevoel aan overhou, denk ik dat ik geen Book Nooks meer ga maken. Verder heb ik nog één "gewoon" pakket liggen. Maar eerst weer even wat andere dingen doen 😃.


maandag 19 augustus 2024

Starlight Amusement Park, miniatuur in blikje

Zo'n anderhalf jaar geleden heb ik van een goede kennis 2 miniatuur pakketjes gekregen waarbij je een voorstelling in een blikje kon maken. Zij had er zelf geen geduld voor en omdat ze wist dat ik ook miniatuurtjes maakte, mocht ik ze van haar hebben. Eén van die blikjes heb ik al eerder gemaakt (klik, flink naar beneden scrollen) en afgelopen week was dan eindelijk de tweede aan de beurt.

Eigenlijk ben ik niet tegen bijzonderheden aangelopen. Alles stond duidelijk in het boekje beschreven en de verlichting deed het gelukkig ook. Ik ben er ongeveer een week mee bezig geweest (alle droogtijden meegerekend), waarbij ik elke avond een uur of 2 aan het knutselen was. Omdat dit ook echt een mini blikje was, moest je veel hele kleine dingen uitknippen. Gelukkig komt mijn pincetschaartje dan goed van pas!

Ik moet zeggen dat ik het vorige blikje leuker vond dan deze, de vorige was toch meer gedetailleerd en daar waren veel plantjes en bloemetjes bij en veel groen en dat vind ik toch leuker dan gebouwtjes en stellages zoals bij deze.

Dit is de buitenkant (de deksel) van het blikje:

Dit is hoe het er uitziet als je hem open doet, een keer zonder en een keer met licht:
Hier een close-up van alles. Eerst de binnenkant van de deksel:

Zonder licht:
Met licht:

Ik ben nu bezig met mijn eerste Book Nook. Het lijkt heel snel te gaan omdat je niks hoeft te lijmen (dus geen droogtijden) maar alles klikt in elkaar. Uiteraard kom ik hier een een volgend postje op terug!


zaterdag 10 augustus 2024

“Kiki's Magic Emporium” miniatuur kamertje

Ik heb weer een kamertje af. Ik ben op dreef, het gaat vlot nu!

Ditmaal heb ik "Kiki's Magic Emporium:  gemaakt, een heksen/tovenaars winkeltje. Ook deze was, net als Mose's Detective Agency (klik) makkelijk om te maken en daardoor dus ook vlot klaar.
Ook bij dit pakket heb ik weer een paar dingen aangepast, om te beginnen de labeltjes die op de kasten geplakt zitten. Die bij het pakket zaten vond ik niet leuk genoeg 😁. Ik heb dus diverse labels van Pinterest af gehaald en die op de juiste maat uitgeprint.
Zo heb ik de labels op dit kastje en op de doosjes aangepast:

Verder heb ik de doosjes wat versierd met dingen die bij de labeltjes passen. Zo heb ik bij de Bat Wings (links boven) een stukje vleugel van een vleermuis pailletje onder de deksel uit laten steken, bij de Crushed Bone (bij de schedel) heb ik een gummetje afgeschraapt met een mesje want dat vond ik wel de kleur van botten hebben en op deze manier lijkt dat dus wel wat op gemalen bot. Bij de Dragons Breath (laatste doosje op de bovenste plank) heb ik de deksel in het vlammetje van een lucifer gehouden waardoor het verschroeid is. Op het doosje van de Ghost Spirit (eerste doosje middelste plank) heb ik wat glitter geplakt maar dat zie je nauwelijks op de foto. Op het doosje van de Spiders Web heb ik wat uitgeplozen watten geplakt en op het doosje van het Zombie Blood heb ik rode "bloed"vlekken gemaakt.

Volgens de handleiding hadden er maar 3 doosjes op de bovenste 2 planken horen te staan en 2 doosjes op de onderste plank, maar dat vond ik niet zo leuk. Ik vond het leuker om 4 doosjes per plank neer te zetten, dat paste ook makkelijk. Ik had dus ruimte over op de onderste plank, waar ik dus nog maar wat boeken heb neergezet die ik over had van "Sam's Study"(klik en dan wat naar beneden scrollen).
Op de achterwand zaten helemaal rechts wat voorgedrukte plaatjes, maar die zaten ondersteboven!!!
Dat wou ik dus persé niet zo laten, dus daar heb ik zelf wat soortgelijke plaatjes overheen geplakt. Ook op het onderste kastje heb ik andere labeltjes geplakt dan die bij het pakket zaten.
Eén van de laatjes van het linker ladekastje kan echt open, maar omdat die achter de toonbank staat zie je dat niet en heeft dat dus ook weinig zin. Maar wel een leuk detail natuurlijk!

Het veertje op de toonbank had eigenlijk een papieren veertje horen te zijn wat je uit het knipvel kon knippen, maar dat vond ik helemaal niet leuk, ik wilde een écht veertje. Gelukkig had ik een veer liggen maar die was erg groot dus daarvan heb ik het topje bijgeknipt. Ook heb ik de "kristallen" op de toonbank iets minder fel van kleur gemaakt, want die hadden echt neon kleuren en dat vond ik niet bij het stijltje passen. Ik heb de kleuren dus wat afgezwakt met wat groene acrylverf. Ook op het kastje rechts achter en in het ladenkastje links voor staan schaaltjes met die "kristallen" en ook die heb ik wat bewerkt met verf.


Op de foto's zie je links naast de toonbank en rechtsboven aan het plafond planten hangen. Bij het pakket zaten hele lelijke witte plastic dingen, die ik ook totaal niet bij het stijltje vond passen en ook gewoon ronduit lelijk vond 😊. Ik had van een ander pakket nog wat plantjes liggen, en die heb ik nu dus daarvoor  in de plaats gebruikt.
Het boek op de toonbank heb ik een beetje "oud" gemaakt, dat vond ik namelijk te nieuw en veel te nepperig overkomen dus ik heb hem bewerkt met wat schuurpapier en wat inkt.
Eigenlijk had ik ook wel graag weer zélf een houten vloertje willen leggen van ijslolly stokjes, maar dan zouden die boven de onderkant van de deur uitkomen en dat vond ik niet leuk. Ook was ik bang dat met het beitsen de muren vlekken zouden krijgen. 
Alle meubeltjes staan trouwens los in het kamertje. Alle kleine dingetjes (behalve de doosjes) zitten vastgeplakt.
Het licht werkt gelukkig ook! 😀

Update 20-08-2024:
Ik heb het dak nog afgewerkt. Dat was gewoon blank hout (zoals de binnenkant van het dak), maar dat vond ik voor de buitenkant helemaal niet leuk, dus ik heb er een "golfplaten" dak van gemaakt. Ik heb daarvoor het ribbelkarton gebruikt dat om crackers heen zat en dat geverfd in diverse kleuren zwart, lichtgrijs en bruin en ook heb ik er groene verf op gebruikt om mos/algen/aanslag voor te stellen. Tevens heb ik wat groene vlokken die ik over had van een ander pakketje op het dak geplakt óók om mos of andere planten voor te stellen:
Nu wil ik ook het kastje waar de batterijhouder in zit nog aanpassen, maar ik moet er nog even over nadenken hoe ik dat precies ga doen.




maandag 5 augustus 2024

"Mose's Detective Agency" miniatuur kamertje

In een vorig artikeltje waarin ik Jimmy's Werkkamer (klik) bespreek had ik al verteld dat ik nog 4 andere pakketten had liggen. Inmiddels heb ik er daarvan één gemaakt (die ik hieronder laat zien), ben ik er met een bezig en heb ik er ook alweer 2 bij gekocht 😊. Ik heb er nu dus nog steeds 4 liggen en ik kan dus nog even voort!

Ditmaal heb ik "Mose's Detective Agency" gemaakt en hij was vrij snel klaar want ik vond hem niet zo moeilijk en ook erg leuk om te maken.
De naam zegt het al, het is het kantoortje van een Detective. Meteen toen ik deze zag wist ik dat ik deze wilde hebben.

Ik had een beetje pech met dit pakket. Voor het bureau miste er nl. een plankje (en had ik een ander plankje dubbel) en het uitdrukvel was verkeerd gelaserd/gestanst, waardoor de plaatjes scheef zaten. Gelukkig heeft BuilDIY (klik) waar ik mijn pakketten koop een super goede service en heb ik de juiste onderdelen netjes nagestuurd gekregen.

Het bureau heb ik dus gemaakt voor zover dat kon en ik ben in de tussentijd gewoon verder gegaan met de overige dingen.

Dit is een overzicht van het kamertje:


Het liefste had ik ook in dit kamertje zelf weer een houten vloertje willen leggen, maar dat ging wat moeilijk omdat anders het elektriciteitsdraadje van het lampje (dat het echt doet maar die op de foto's niet aan is) niet door het daarvoor bestemde gaatje paste en ik zag het niet zo zitten om het gaatje ergens anders te maken.

Ik heb in dit kamertje maar heel weinig dingen aangepast, alleen het schilderijtje op het bureau heb ik veranderd en een paar plaatjes die op de grond liggen. Verder heb ik alles gelaten zoals het volgens de handleiding moest.

Het allerleukste van dit kamertje vind ik het bord boven het bureau met de bewijsstukken, foto's en de rode verbindingsdraadjes.

De stoel was net als in Jimmy's Werkkamer (klik) wel lastig om te maken, ook hier weer omdat het om hele kleine onderdelen gaat waar lijm op moet en wat dus nauwelijks houvast heeft. De koffer die op de stoel staat heb ik een beetje oud laten lijken door er met donkerbruine en zwarte inkt overheen te gaan, maar dat zie je niet zo goed op de foto's. Ik vond hem nl. veel te nieuw en ongehavend en dus niet zo passen.

Bij de kartonnen doosjes had ik niet meteen door dat je die eerst op kraftpapier moest plakken voordat je ze knipte en vouwde, maar dat zie je gelukkig niet nu ze in de kast staan. De doos onder het bureau heb ik wél goed gedaan. Ook de koffer bovenop de kast heb ik niet op kraftpapier geplakt en dat is wel jammer want hij is nu een beetje scheef. Nou ja, het is dan maar zogenaamd een hele oude koffer die door het vele gebruik niet goed meer sluit 😁.

Ook de paraplu was niet helemaal goed gegaan, die had ik óf verkeerd gevouwen óf verkeerd geknipt waardoor ik 2 losse halve cirkels kreeg in plaats van een hele cirkel 😂. Ik heb dat simpelweg opgelost door beide helften voorzichtig met plakband aan elkaar te plakken en vervolgens zó te vouwen dat je het niet meer ziet. Op een Engelstalige Facebook groep waar ik lid ben zag ik dat nog iemand anders ook dezelfde fout had gemaakt, maar dan bij een ander pakket. Ik ben dus gelukkig niet de enige 😌.

Zoals gezegd: op de foto's is het niet te zien, maar het lampje op het bureau kan echt aan. Ik ben blij dat het gelukt is om die werkend te krijgen, want bij Sam's Study (klik en dan wat naar beneden scrollen) was dat helaas niet gelukt.

Het enige dat ik jammer vind aan dit kamertje is dat op het certificaat naast de deur staat "name & family name" in plaats van dat er b.v. "Mose Brown" of iets dergelijks op staat. Ik heb wel geprobeerd om op internet iets vervangends te zoeken, maar dat is helaas niet gelukt.